UMMI

Zavod za izobraževanje

torek, 02 marec 2021 07:51

Dokumentarni film o ustvarjalnosti v šolah Mestne občine Koper je končan - najprej mora biti ustvarjalen ravnatelj

filmKonec leta 2021 je luč sveta ugledal dokumentarni film, v katerem so ustvarjalci povezali vse osnovne in srednje šole ter dijaški dom v Kopru. S filmom so želeli ugotoviti, ali je v šolah 21. stoletja dovolj prostora za ustvarjalnost učencev in dijakov, kot tudi, ali ima ustvarjalni učitelj podporo sistema za kreativen način dela. Filmarji s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem in Zavoda za izobraževanje UMMI iz Kopra so vsem koprskim šolam postavili vprašanje: "Se lahko vaša šola predstavi z ustvarjalno delavnico oz. načinom pouka, ki po vašem mnenju izstopa od povprečja?"

Odzvale so se vse srednje šoledijaški dom in večina osnovnih šol. Pripravili so pester izbor ustvarjalnih ur in aktivnosti: od čebelarske delavnice, likovne terapije, 3D printanja in ustvarjalne ure italijanščine, do klekljanja, izdelovanja barčic, učne trgovine, extempora in učenja v laboratoriju, polnem nagačenih živali. Učenci so se dokazali ter ustvarjali tudi s pomočjo fit pedagogike in športa nasploh, sodelovali so s človekovim najboljšim prijateljem, pekli štrudelj, vrtnarili, popravljali Tomosove motorje in še in še ...

 Untitled 1

Mnogi pedagoški delavci so si pred snemanjem želeli bolj natančnih smernic, a jim je koordinator in snemalec Lovrenc Habe puščal odprte roke: "Ravnatelje, učitelje in mentorje nisem želel usmerjati. Podal sem jih skromna navodila o naših željah; torej, da se predstavijo z ustvarjalno ali s kreativno aktivnostjo. Kaj si pod tem predstavljajo, me ni več zanimalo. Šolam smo dali krila, svobodo. Mi smo prišli, posneli in občudovali šolski in obšolski utrip. Ugotovili smo, da obstaja veliko različnih načinov dela, a je velika odgovornost ravnateljev, ki morajo spodbujati in omogočati tak način dela. Šole imajo precej obogatitvenih programov (klekljanje, šolski vrt, gibalne ure, gospodinjski krožek, čebelarstvo, tačke pomagačke, ex tempore, delo s 3D printerjem) in sodobnih didaktičnih strategij (fit pedagika, sodelovalno poučevanje tujega jezika, delo v laboratoriju, likovna terapija, kleparski delavnici, učni trgovini). V filmu smo prikazali tudi ustvarjalne delavnice (barvanje zidka, izdelava barčic). Glavna zaključna misel pa je: Za ustvarjalen pouk je potreben ustvarjalen učitelj."

Režiser in snemalec Andraž Corn je sprva pričakoval več aktivnosti za mizo, a ko so se snemalni dnevi pričeli, je videl vse prej kot to: 

"Zelo sem užival pri snemanju dijakov Srednje tehniške šole Koper, ki so 'šravfali', polirali, zaganjali motorje. Učenci Osnovne šole Antona Ukmarja so me navdušili s svojim znanjem o čebelah in empatiji do njih. To je dokaz, da preživljanje časa z nekim živim bitjem in skrb za njega pomaga pri razvijanju globlje socialne vezi."martincek2019 2

Simpatične so bile tudi dijakinje Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper, ki so pripravile igrano prezentacijo dela v trgovini, čeprav jim je bilo pred kamero nerodno. Njihova profesorica je pokazala igrivost in strast do dela, kar se definitivno dijakom in dijakinjam šole vtisne v spomin," je še dejal Andraž, ki je podal mnenje tudi glede šolskega sistema, ki naj bi bil naklonjen ustvarjalnim učiteljem:

"Ne, žal ni tako. Kako dejansko izgleda šolsko delo, je odvisno od šole same. Verjamem, da gre pri teh stvareh po hierarhiji navzdol. Zelo pomembno je, ali je ustvarjalen tudi ravnatelj. Glava šole usmerja celoten kolektiv. Posamezniki se lahko vedno trudijo delati po svojih najboljših močeh, kako daleč bodo prišli, pa je na koncu odvisno od nasprotnih sil, ki jih lahko sploh ni, ali pa so boleče močne."

Zakaj je dokumentarec primeren za širšo publiko, ne le za pedagoške delavce, ampak tudi za starše in otroke?

Ker se lahko po režiserjevih besedah gledalec vživi v otroka in njegovo razmišljanje. "Eni otroci prej ozavestijo, zakaj nekaj počnejo, drugi kasneje in ustvarjalne aktivnosti spodbujajo otroke k tej prvi skupini," je jasen Corn.

Dokumentarni film, ki je nastal v okviru javnega razpisa za sofinanciranje programov in projektov za otroke in mladino v Mestni občini Koper za leto 2021, si je že mogoče ogledati na spletu – Youtube kanalu UP PEF, bodo pa ustvarjalci pripravili javno premiero v Centru mladih Koper, ki bo predvidoma v drugi polovici marca, kamor vas vabijo že sedaj.

 

logoti

Sofinancerji

MIZSUM

Kontakt

UMMI, zavod za izobraževanje Koper
Sončna ulica 17, p.p.838, 6103 Koper

telefontel./fax: +386 (0)5 62 88 620 
gsm: +386 (0)31 316 221
email: marija_ksenija@t-2.net