UMMI

Zavod za izobraževanje

Novice

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja je bila, v torek popoldne, 10. oktobra 2023, v Cineplexxu Koper, slovesna premiera dokumentarnega filma "Na Valovih Življenja."
Ta ganljiv in iskren film prinaša zgodbo o stanovanjski skupnosti Val, v kateri živijo osebe z motnjami v duševnem razvoju. 
 
Film Cineplexx
Dvorana Cineplexx Koper (premiera filma na Valovih življenja)
Foto: Lovrenc Habe
 
V torek, 10. 10. 2023, ob 14:00, bo v Cineplexxu Koper slovesno predstavljena premiera pričakovanega dokumentarnega filma "Na Valovih Življenja". Ta ganljiv in iskren film prinaša zgodbo o stanovanjski skupnosti Val, v kateri živijo osebe z motnjami v duševnem razvoju. Letos smo namreč priča 20-letnemu obdobju delovanja skupnosti, ki ga bo film čudovito zaokrožil v tem prazničnem letu.
 

Na valovih življenja

Stanovanjska skupnost Val (zadnji prizor iz filma)

ponedeljek, 26 junij 2023 16:27

Pripravljamo nov film - lep dan ti želim

Na valovih življenja se srečujemo z različnimi preizkušnjami. Pogosto se iz njih predvsem veliko naučimo, včasih pa so te tako močne in zahtevne, da moramo nekaj narediti ali spremeniti, če želimo naprej.

 In čeprav je težko, je na takih prelomnicah pogosto edino in najbolj pomembno priznanje samim sebi, da potrebujemo pomoč in podporo nekoga drugega. Prav to že 20 let v središču Kopra uspešno ponuja nastanitveni program Stanovanjska skupina Val.

Untitled design 1

četrtek, 25 maj 2023 10:20

VELIKI UMI NA OBZORJU

V soboto, 20. 5. 2023, smo se ob morski obali v Žusterni zbrali mentorji, učitelji, koordinatorji in mladi raziskovalci ZRS-ja, kjer smo izvedli prvo uradno srečanje in določili temelje novega projekta Raziskovanje morske obale ob Žusterni, ki ga pripravljamo v UMMI-ju v tem poletju in jeseni. Po dopoldanski kavi smo se sprehodili tudi po območju, ki bo prostor našega raziskovanja in kjer bomo izpeljali naravoslovno-umetniške delavnice.

skupna fotka urejeno1

Udeleženi na prvem srečanju (Koper, 20. 5. 2023)

petek, 31 marec 2023 12:19

Raziskovalna energija se mora množiti

9. marca se je v knjižnici Znanstveno-raziskovalnega središča Koper zgodil sestanek, na katerem smo se predstavniki Zavoda UMMI, ZRS-ja in Pedagoške fakultete UP pogovarjali o bodočem sodelovanju v projektu Mladi v raziskovanju. Gre za niz delavnic,  namenjen zadnjemu triletju osnovne šole, dijakom in študentom, na njem pa bi spodbujali raziskovalno dejavnost in jo skušali vpeljati v vsakodnevno delo vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Po uvodnem pozdravu predstavnice UMMI-ja, Marije Mahne, smo vsi prisotni povedali, na katerem področju življenja in dela smo najboljši in pripravljeni svoje znanje predati mlajšim rodovom ali vrstnikom. Številni mladi raziskovalci, bodoči doktorji na ZRS-ju, so skupaj s predstavnikoma Pedagoške fakultete in UMMI-ja predstavili svoje področje. Ugotovili smo, da bomo lahko ciljni publiki ponudili pester nabor delavnic, od raziskovanja v zgodovinskih arhivih in spoznavanju poklica nogometnega vratarja, do naravoslovnih, jezikoslovnih, gledaliških in zgodovinskih delavnic ter številnih drugih, na katerih mladi raziskovalci že gradijo svoje doktorske naloge.

O poteku projekta in možnosti sodelovanja boste obveščeni na naši spletni strani. 

petek, 31 marec 2023 11:57

Kako ustvarjalne so koprske šole?

Konec leta je luč sveta ugledal dokumentarni film, v katerem so ustvarjalnci povezali vse osnovne in srednje šole ter dijaški dom v Kopru. Cilj slednjega je ugotoviti ali je v šolah 21. stoletja dovolj prostora za ustvarjalnost učencev ter dijakov in ali ima ustvarjalni učitelj podporo sistema, da mu le ta omogoči tak način dela?

Filmarji s Pedagoške fakultete UP in Zavoda za izobraževanje UMMI iz Kopra so vse šole vprašali: Se lahko vaša šola predstavi z ustvarjalno delavnico oz. načinom pouka, ki po vašem mnenju izstopa od povprečja? Odzvale so se vse srednje šole, dijaški dom in večina osnovnih šol, ki so za kamero pripravili pester izbor ustvarjalnih ur in aktivnosti: od čebelarske delavnice, likovne terapije, 3D printanja in ustvarjalne ure italijanščine do klekljanja, izdelovanja barčic, učne trgovine, extempora in učenjem v laboratoriju, polnem nagačenih živali. Učenci so se dokazali in ustvarjali  tudi s pomočjo fit pedagogike in športa nasploh, sodelovali so s človekovim naboljšim prijateljem, pekli štrudelj, vrtičkali, popravljali Tomosove motorje in še in še …

Kdaj in kako so začeli na Idrijskem klekljati, ni znano. Domneva se, da so klekljarsko znanje v Idrijo prinesli iz nemskih in čeških dežel, od kjer so prihajali številni rudniški strokovnjaki z družinami. Klekljarsko znanje se je najprej prenašalo iz roda v rod. Kdaj se je začelo klekljati na črnovrški planoti,  se tudi lahko samo ugiba. Od kje so bile prve žene, ki so to veščino prinesle ni nobenega točnega podatka. Matere, žene, gospodinje, kmetice so  ob večerih, predvsem v zimskih mesecih, postale klekljarice. Klekljale so za borni zaslužek in prenašale svoje zanje naprej.  

Frančiška Ogrič, je ob učenju doma svoje znanje 2 leti nabirala tudi v Čipkarski šoli Idrija pri učiteljici Ivanki Novak. Je še edina živeča, ki je ob večerih hodila na klekljanje v druge hiše oz. so kleklarice prihajale k njim. Njene vtise je za vedno posnela kamera filmske sekcije KUD Sloga. Učiteljica klekljanja Anka Jamšek prišla do ideje, da bi izkušnje klekljaric častitljivih let posneli in preselili tudi na splet. Pri tem je imela v mislih tudi sestri, Milko Lampe in Ivanko Tominec, ki prihajata iz klekljarske družine iz Idrijskega Loga, v Grapi po domače. Mlajša Ivanka je že obiskovala čipkarsko šolo v Črnem Vrhu pri legendarni učiteljici Mileni, vse tri omenjene gospe pa klekljajo neprekinjeno od otroških let.

Cilj dokumentarnega filma je ugotoviti ali je v šolah 21. stoletja dovolj prostora za ustvarjalnost učencev ter dijakov in ali ima ustvarjalni učitelj podporo sistema, da mu le ta omogoči tak način dela?
Vsem osnovnim in srednjim šolam v Mestni občini Koper ter dijaškemu domu smo poslali vabilo z vprašanjem: Se lahko vaša šola predstavi z ustvarjalno delavnico oz. načinom pouka, ki po vašem mnenju izstopa od povprečja? Odzvalo se je devet osnovnih, vse srednje šole in dijaški dom. Pripravili so pester izbor ustvarjalnih ur in interesnih dejavnosti.

Želimo vam prijeten ogled filma, ki sta ga pripravila Zavod za izobraževanje UMMI in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem.

KLIKNITE za ogled filma

 Februarja 2023 je producent Lovrenc Habe film predstavil na TV Koper.Film je producent Lovrenc Habe predstavil februarja 2023 na TV Koper.

V petek, 11.11.2022 smo izpeljali motivacijsko ekskurzijo v Observatorij Višnjan kot prvi korak programa Mladi v raziskovanju. Sprejel nas je Korado Korlević, vodja Zvezdarne Višnjan, znani astronom in vodja projektov ter mentor številnim mladim raziskovalcem v zadnjih desetletjih. Pripravil nam je pester program z različnimi predavanji in na njih jasno pokazal, kaj je potrebno za uspešno motivacijo in delo z mladimi. Poleg astronomije v Višnjanju izvajajo tudi mnogo raziskovalnih programov na različnih področjih. Ogledali smo si observatorij, pogledali zvezde, planete in galaksije ter prijetno preživeli jasen, hladen jesenski večer. Upamo, da smo z ekskurzijo v udeležencih še dodatno okrepili navdih za nadaljnjo raziskovalno delo z mladimi.

visnjan observatorij

Vabljeni na motivacijsko ekskurzijo mladih raziskovalcev in njihovih bodočih mentorjev v Observatorij Višnjan

UMMI, zavod za izobraževanje Koper, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper vabi vse učence zaključnih razredov osnovnih šol, dijake ter študente na MOTIVACIJSKO EKSKURZIJO BODOČIH MENTORJEV MLAJŠIM RAZISKOVALCEM V OBSERVATORIJ VIŠNJAN,  kjer si bodo le-tega ogledali, spoznali njegovo delovanje in namen ter prisluhnili svetovno znanemu astronomu, sicer glavnemu raziskovalcu v Observatoriju Višnjan, g. Koradu Korleviću, ki nam bo poleg predstavitve in delovanja samega observatorija, predaval tudi o razvijanju ustvarjalnosti med mladimi in nasploh. Ekskurzija predstavlja uvod v projekt »Mladi v raziskovanju«, katerega cilj je med drugim spodbuditi raziskovalno in ustvarjalno delo mladih v izobraževalnih institucijah in spodbuditi šole k dodatnemu izobraževanju ter raziskovanju in ob tem uvajanje mladih v ustvarjalnost. Več o projektu in programu ekskurzije na http://www.ummi.net/novice/item/1656-projekt-mladi-v-raziskovanju.

Ekskurzija bo potekala v petek, 11. novembra 2022, z odhodom avtobusa iz Kopra (avtobusna postaja Koper Tržnica) ob 14. uri.

ekskurzija button

Predviden program:

  • 14:00 odhod iz Kopra (avtobusna postaja Koper Tržnica),
  • 15.15 prihod v Višnjan,
  • od 15.30 do 18:00 in ogled Observatorija Višnjan,
  • 18.30 večerja in ogled mesta Višnjan,
  • 20.00 ogled zvezd (v primeru nejasnega neba sledi naknadna sprememba programa)
  • 22.00 odhod proti Kopru
  • 23.15. prihod v Koper (avtobusna postaja Koper Tržnica)

Kotizacija, ki vsebuje avtobusni prevoz, ogled Observatorija Višnjan, predavanje g. Korada Korlevića, ogled Višnjana in večerjo je 90€.

Prijave sprejemamo do petka, 4. novembra na https://forms.office.com/r/xkCs9R95Rq

Stran 1 od 5

Sofinancerji

MIZSUM

Kontakt

UMMI, zavod za izobraževanje Koper
Sončna ulica 17, p.p.838, 6103 Koper

telefontel./fax: +386 (0)5 62 88 620 
gsm: +386 (0)31 316 221
email: marija_ksenija@t-2.net