UMMI

Zavod za izobraževanje

ponedeljek, 13 november 2023 14:15

Na premieri dokumentarnega filma "Na valovih življenja" so tekle solze

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja je bila, v torek popoldne, 10. oktobra 2023, v Cineplexxu Koper, slovesna premiera dokumentarnega filma "Na Valovih Življenja."
Ta ganljiv in iskren film prinaša zgodbo o stanovanjski skupnosti Val, v kateri živijo osebe z motnjami v duševnem razvoju. 
 
Film Cineplexx
Dvorana Cineplexx Koper (premiera filma na Valovih življenja)
Foto: Lovrenc Habe
 
  
Film "Na Valovih Življenja" je iskrena pripoved o življenju, ustvarjalnosti in skupnosti. Skozi kamero so zajeti izjemni trenutki vsakdanjega življenja prebivalcev stanovanjske skupnosti Val, ki nam omogočajo globok vpogled v njihove svetove. Velik poudarek v filmu dajo njihovim 20 dobrim dejanjem, ki so jih uresničili v preteklem jubilejnem letu.
 

FIlm si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Kg0gewvLFak

 
Stanovanjska skupnost
Stanovanjska skupnost Val, na fotografiji je zadnji prizor iz filma.
Foto: Arhiv zavoda UMMI
 

Pri ustvarjanju tega ganljivega dela je sodelovalo 12 predanih posameznikov, pa tudi vidni predstavniki zavoda in centra za socialno delo. Scenaristka Ines Palčič je s svojo izjemno občutljivostjo za detajle ustvarila zgodbo, ki gledalca popelje v skromnost, prijaznost in iskrenost prebivalcev stanovanjske skupnosti. Hkrati pa predstavi tudi težave, s katerimi se zavod sooča. Producent Lovrenc Habe je v 4 dneh tekom pomladi in jeseni film posnel in poskrbel za tehnično dovršenost filma, ki ga je podprl zavod za izobraževanje Ummi iz Kopra.

Polna dvorana koprskega Cineplexxa je bila v torkovi premieri vidno zadovoljna, najbolj med njimi pa igralci. Tudi vidni gostji, predstavnici občin Koper in Ankaran sta film pospremili z besedami, da je slednji dokaz, da se lahko drug od drugega veliko naučimo. Pomočnica direkorice CSD Južna Primorska Tatjana Frančeškin je bila še bolj odločna - dejala je, da so ji stanovalci stanovanjske skupnosti val za inspiracijo, saj cenijo še tako malo zmago. Javno pa je pohvalila direktorico skupnosti Ines Palčič, saj je v svoje delo vložila ogromno svojega tudi prostega časa.

Marija in Lovrenc

Producent filma Lovrenc Habe in organizatorka pri Zavodu za izobraževanje UMMI, Marija Mahne.

Foto: Lovrenc Habe

 

Po premieri, ki je bila v prvi vrsti namenjena svojcem, pa tudi laični javnosti, je sledila zakuska z mislijo, da je treba uživati vsak dan in se veseliti še tako malih zmag, ki jih prinaša življenje.

 

Sofinancerji

MIZSUM

Kontakt

UMMI, zavod za izobraževanje Koper
Sončna ulica 17, p.p.838, 6103 Koper

telefontel./fax: +386 (0)5 62 88 620 
gsm: +386 (0)31 316 221
email: marija_ksenija@t-2.net