UMMI

Zavod za izobraževanje

torek, 18 oktober 2022 10:52

Projekt Mladi v raziskovanju

PREDSTAVITEV PROJEKTA

Raziskovanje je osnova, da lahko svet napreduje, da dosežemo nove razsežnosti, da ustvarjalnost ne zamre in je pravzaprav glavni razlog, da smo danes tukaj, kjer smo. Zato je pomembno, da s tem ne prenehamo, ampak  poskušamo raziskovanje ves čas spodbujati. Tudi v vzgojno-izobraževalnem procesu je ta dejavnost premalo motivirana ali je sploh ni. Zato je treba motivirati zainteresirane mlade, da ob neformalnem izobraževanju pridobijo vedenje in izkušnje o raziskovanju. Še večja motivacija bo, če bi mladi motivirali  mlade. Krog se namreč začne tako, da usposobimo MENTORJE/-ICE ZA MLAJŠE RAZISKOVALCE/-KE.

Za to bo UMMI, zavod za izobraževanje Koper, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper organiziral usposabljanje mladih mentorjev in mentoric.

 

 Mladi v raziskovanju

Projekt bo vodil Matevž Malej, predavatelj na Fakulteti za management Univerze na Primorskem. Malej je vodja projekta mladinskega raziskovanja za Primorsko, ki ga v državnem merilu organizira ZOTKA in pri nas poteka že od leta 1991.

Organizatorji trdijo, da je za raziskovanje po šolah vedno manj zanimanja, kar za proces izobraževanja predstavlja veliko škodo. Prav zato, da bi to  dejavnost po šolah bolj spodbujali, želimo usposobiti mlade mentorje in mentorice, da z mladostnim zagonom vtkejo v kraj raziskovalno in ob tem tudi ustvarjalno energijo. Ta projekt bo trajnostno naravnan, kar pomeni, da se bo nadgrajeval vsako leto. Kot poznam mlade, bi prinesli za kraj, v katerem je šola, nove vzpodbude in nove ideje za razvoj.

Med usposabljanjem bo lahko vsak izmed mentorjev pripravil tudi svoje skupine (učence, dijake) na raziskovalno delo, ki ga bomo prijavili že jeseni 2022 na ZOTKS.  Lahko pa projekt samo predstavimo v kraju, kjer raziskovanje poteka.

 

CILJI PROJEKTA:

 • spodbuditi raziskovalno in ustvarjalno delo mladih in v izobraževalnih institucijah;
 • poudariti pomembnost raziskovalnega in ustvarjalnega dela;
 • spodbuditi šole k dodatnemu izobraževanju, raziskovanju in ob tem uvajanje mladih v ustvarjalnost.

 music.jpg

AKTUALNOST TEMATIKE

V izobraževalnih institucijah raziskovalno in ustvarjalno delo skorajda ni mogoče. Učitelji in učiteljice imajo centralno programirano delo  in preobsežen predmetnik, da bi lahko dodali v proces kaj novega, čeprav bi jih  to veselilo. Tudi ravnatelji oz. ravnateljice morajo izpolnjevati zahteve ministrstva in ostalih, ki so vključeni v proces. Učitelji in učiteljice so zelo usposobljeni za poučevanje, a manj pogumni in motivirani  za raziskovanje, zato je ta vrsta projekta dobrodošla, da nas vse spodbudi, da raziščemo in podajamo pobude za spremembe ožjega in širšega okolja.

 TERMIN IN LOKACIJA IZVEDBE PROJEKTA:

Usposabljanje mentorjev in mentoric bi potekalo v prostorih Univerze na Primorskem, ZRS Koper in na terenu.

Predviden potek projekta

Oktober 2022: 

 • sestava operativnega načrta vsebin in natančnih rokov;
 • obveščanje vseh osnovnih in srednjih šol Obalno-kraške regije ter predstavitev projekta ravnateljem/-icam in učiteljem/-cam,
 • izdelava plakatov,

Oktober,november,december 2022:

 • motivacijska ekskurzija prijavljenih v Višnjan (Hrvaška),
 • načrtovanje izobraževanja (s povezavo PeF UP in ZRS),
 • snovanje raziskovalnih del (s povezavo PEF UP in ZRS),
 • prijava na tekmovanje ZOTKS,

 Februar, marec 2023

 • potek izobraževanja in praktičnih vaj.

 Junij, julij 2023

 • večdnevno srečanje mentorjev mladih v raziskovanju.

 September 2023

 • podelitev certifikatov – mentor mladih v raziskovanju.

  Oktober 2023 

 • nov začetek projekta.

 

UPORABA – APLIKATIVNOST:

Projekt je trajnostno naravnan, kar pomeni, da bi se vsako leto nadaljeval v vertikalo (dopolnjevanje znanja in večja motivacija za iskanje dela teh mentorjev in horizontalnim širjenjem mreže novih mentorjev).

IMG 20210301 104133

 

VABILO

NA MOTIVACIJSKO EKSKURZIJO MLADIH RAZISKOVALCEV IN NJIHOVIH BODOČIH MENTORJEV V OBSERVATORIJ VIŠNJAN

UMMI, zavod za izobraževanje Koper, v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper vabi vse učence zaključnih razredov osnovnih šol, dijake ter študente naMOTIVACIJSKO EKSKURZIJO BODOČIH MENTORJEV MLAJŠIM RAZISKOVALCEM V OBSERVATORIJ VIŠNJAN,  kjer si bodo le-tega ogledali, spoznali njegovo delovanje in namen ter prisluhnili svetovno znanemu astronomu, sicer glavnemu raziskovalcu v Observatoriju Višnjan, g. Koradu Korleviću, ki nam b,o poleg predstavitve in delovanja samega observatorija, predaval tudi o razvijanju ustvarjalnosti med mladimi in nasploh. Ekskurzija predstavlja uvod v projekt »Mladi v raziskovanju«, katerega cilj je med drugim spodbuditi raziskovalno in ustvarjalno delo mladih v izobraževalnih institucijah in spodbuditi šole k dodatnemu izobraževanju ter raziskovanju in ob tem uvajanje mladih v ustvarjalnost. Več o projektu najdete na http://www.ummi.net/novice/item/1656-projekt-mladi-v-raziskovanju.

Ekskurzija bo potekala v petek, 11. novembra 2022, z odhodom avtobusa iz Kopra (avtobusna postaja Koper Tržnica) ob 14. uri.

Predviden program:

 • 14:00 odhod iz Kopra (avtobusna postaja Koper Tržnica),
 • 15.15 prihod v Višnjan,
 • od 15.30 do 18:00 in ogled Observatorija Višnjan,
 • 18.30 večerja in ogled mesta Višnjan,
 • 20.00 ogled zvezd (v primeru nejasnega neba sledi naknadna sprememba programa)
 • 22.00 odhod proti Kopru
 • 23.15. prihod v Koper (avtobusna postaja Koper Tržnica)

Kotizacija, ki vsebuje avtobusni prevoz, ogled Observatorija Višnjan, predavanje g. Korada Korlevića, ogled Višnjana in večerjo je 90€.

Prijave sprejemamo do petka, 4. novembra na https://forms.office.com/r/xkCs9R95Rq

Kotizacijo v višini 90,00 EUR* poravnate najkasneje do petka 4. 11. 2022 na račun:
(IBAN): SI56 1010 0003 8106 154
SWIFT: BAKOSI2X
Ime in naslov: UMMI, ZAVOD ZA IZOBRAŽEVANJE KOPER
                        SONČNA ULICA 17
                        6000 KOPER

Sklic: 00 2022
Namen: VIŠNJAN - ime in priimek udeleženca
Koda namena: OTHR

 

Udeleženci ekskurzije bodo z udeležbo korak bliže k nazivu »Mentor mlajšim raziskovalcem«, ki ga bodo sicer lahko pridobili s celoletnim sodelovanjem v projektu »Mladi v raziskovanju«.

Za dodatna vprašanja se obrnite na Marijo Mahne z UMMI-ja, zavoda za izobraževanje Koper na  e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefon 031 316 221.

 

UMMI, zavod za izobraževanje Koper

Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta

Znanstveno-raziskovalno središče Koper

Sofinancerji

MIZSUM

Kontakt

UMMI, zavod za izobraževanje Koper
Sončna ulica 17, p.p.838, 6103 Koper

telefontel./fax: +386 (0)5 62 88 620 
gsm: +386 (0)31 316 221
email: marija_ksenija@t-2.net