UMMI

Zavod za izobraževanje

četrtek, 12 december 2019 08:42

Poročilo o izvajanju projekta Martinček 2019

Projekt Martinček 2019 - Medgeneracijsko ustvarjanje in raziskovanje v MZL Debeli Rtič - se je zaključil s koncem avgusta 2019. Namenjen je bil otrokom iz socialno ogroženih okolij, ki so preko različnih donacijskih in drugih shem letovali v Mladinskem zdravilišču in letovišču (MZL) Debeli Rtič. Tako smo jim v petih okvirnih terminih ponudili izvajanje šestih različnih delavnic. Delavnice so se večinoma izvajale v enem ali dveh terminih, razen delavnice Stolp med vinogradi, ki je bila izvedela v prav vsem terminih. Skupaj smo izvedli 83 delavnic in sicer:

-30 delavnic Stolp med vinogradi. Delavnica je namenjena zabavnemu spoznavanju okolice zdravilišča ter bližnje zgodovine kraja skozi opazovanje objektov novejše arhitekturne dediščine.

martincek2019 1

- 2 delavnici Knjiga pod borovci: Med delavnico smo se kratkočasili v senci borovcev ob branju zabavnih zgodb, ki smo jih kasneje skupaj podoživljali in interpretirali.

- 4 delavnice Hip-hop plesa: Skozi delavnico je mentor otrokom pokazal osnovne gibe hip pop plesa, naučeno so na koncu združili v improvizacijskem nastopu.

martincek2019 2

-15 delavnic Detektivi narave. Skozi uporabo čutov so otroki v obliki lova za zakladom spoznavali mediteransko rastlinstvo, posebno dišavnice.

- 17 delavnic Izdelovanje zapestnic. Z izdelovanjem zapestnic iz preje smo otrokom približali umetniško ustvarjanje in delali na zbranosti ter ročnih spretnostih; ob tem smo izdelali simpatično darilo za najbližje, ali pa kar zase.

martincek2019 3

- 15 delavnic Origamija. Z izdelovanjem različnih figuric so udeleženci ustvarili skoraj živalski vrt domišljijskih bitij, s katerimi so se še dolgo igrali.

martincek2019 4

Vsaki letoviški skupini smo v skoraj vsakem posameznem terminu ponudili najmanj dve različni delavnici; nato se je posamezni vzgojitelj, po posvetovanju s svojo skupino otrok, odločil, ali se bo odločil za kakšno delavnico in katero. Delavnice smo izvajali večinoma zgolj z eno samo skupino otrok (do 12), redko smo jih združili v večje skupine. Vsaki skupini otrok smo poskusili zagotoviti udeležbo na najmanj eni delavnici, velikokrat so se vzgojitelji odločili za udeležbo na dveh ali celo več delavnicah.

V vseh 83 delavnicah je bilo vključeno v ustvarjanje in raziskovanje približno 900 socialno ogroženih otrok iz celotne Slovenije. Delavnice so nudili mladi mentorji, ki so svoje znanje in hobije priredili v delavnice za različne starostne skupine. Ob tem so jim pomagali strokovnjaki in pedagoški vodje iz Ummi, zavoda za izobraževanje Koper. Razsežnost projekta se izkazuje tudi v tem, da mladi svoja znanja priredijo za svoje delo in s tem pridobijo koristne kompetence za nadaljnjo delo in ob tem tudi boljšo samopodobo.

Koordinator projekta: Martin Nedoh
Vodja projekta: Marija Mahne

Sofinancerji

MIZSUM

Kontakt

UMMI, zavod za izobraževanje Koper
Sončna ulica 17, p.p.838, 6103 Koper

telefontel./fax: +386 (0)5 62 88 620 
gsm: +386 (0)31 316 221
email: marija_ksenija@t-2.net