UMMI

Zavod za izobraževanje

ponedeljek, 31 avgust 2015 09:08

Mladi za mlade – reportaža

Da ne bo v družbi znanja znanje mrtvo, so se mladi usposobili, da svoja mikro znanja razširijo in ustvarijo svojevrstne delavnice ter jih ponudijo vzgojiteljem in vsem mladim, ki so letos prišli v MZL Debeli rtič.

Debeli rtič leži na najbolj zahodnem delu slovenske obale, nekoliko umaknjen od trume turistov, a morda zato še toliko bolj zanimiv. Gotovo vas je prva misel ob naslovu zanesla k letovanju otrok in mladine, ki poleti vdihnejo kraju prav poseben čar.

V drugi polovici junija, ko se šolska vrata zaprejo, Debeli rtič dobesedno oživi. Otroci, ki pridejo na tedenska ali desetdnevna letovanja ali zdravljenja, so polni pričakovanj in željni doživetij, kar je videti tudi z njihovih obrazov.

Vsi vemo, da biti otrok ni čisto enostavno. Težko je zadovoljiti vse njihove potrebe, želje in pričakovanja, zato jim ni dovolj samo poležavanje na plaži in čofotanje v morju, pač pa njihova otroška energija potrebuje več.

Tako smo se letos z UMMI, zavodom za izobraževanje Koper, v sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Debeli rtič dogovorili, da obogatimo počitniške dejavnosti z dodatnimi vsebinami, ki aktivno povezujejo naravoslovje in umetnost, vtkano v ta prečudoviti prostor naše obale.

Kako to izvesti za stotine in stotine otrok, ki pridejo na Debeli rtič?

Za letošnje dodatne vsebine smo usposobili šest mladih mentorjev z vse Slovenije za vsebinsko različne delavnice, ki povezujejo naravoslovno spoznavanje tega prostora z umetnostjo. S tem smo mlade mentorje usposobili, da znanja o naravi povežejo z umetnostjo, kar na lahek in igriv način pri otroku spodbudi pristno doživljanje narave, prek doživljanja pa privede tudi do novih spoznanj, novega znanja in dojemanje zakonitosti narave. Projekt smo poimenovali Martinček, ki je prispodoba za znanje in znanost, saj se greje na soncu ter nevede in z lahkoto nabira nova vedenja in interese.

PONUJENE VSEBINE

Naravoslovne delavnice zajemajo spoznavanje živali v morju in ob njem, zgradbo morske obale in mediteranske rastline. Te vsebine pa se povezujejo tudi z zgodovinskimi, umetniškimi in glasbenimi. Otrokom ponujamo znanja iz okolja, v katerem letujejo. Premalokrat se zavedamo, da je narava naša najboljša učiteljica. To zavedanje poskušamo razvijati z našimi delavnicami, ki jih neobvezujoče ponudimo skupinam, ki letujejo ali pa so na zdravljenju na Debelem rtiču.

zivljenje ob morju 20150831 1379750369
Slika 1: Življenje ob morju vedno ponuja možnosti za razvijanje pustolovskega duha in učenje.Mentorji imajo različna predznanja, prihajajo pa z vse Slovenije.

Tibor Male je oblikoval delavnico z naslovom Stolp med vinogradi, za katero so se še posebno navduševali fantje, saj je bila tudi zgodovinsko obarvana. Na sprehodu skozi vinograd so otroci spoznavali vinsko trto, mediteransko rastje ob Resslovem gozdičku in se ustavili pri stolpu iz 2. svetovne vojne. Prav tukaj je privrelo na dan pravo navdušenje, saj so se potem odpravili še do bunkerjev iz tega obdobja, ki so bili dobro skriti med vinskimi trtami.

stolp med vinogradi 20150831 1660184931
Slika 2: Udeleženci Tiborjeve delavnice Stolp med vinogradi si ogledujejo stolp iz 2. svetovne vojne in z navdušenjem poslušajo izsek iz zgodovine.

razgled z vrha klifa 20150831 1465427681
Slika 3: Tibor Male pelje svojo skupino tudi do čudovitega razgleda z vrha klifa.

Petra Rančov, mentorica delavnice Poslušanje naravnih zvokov, je svoje skupine vodila v borov gozdiček, kjer so prisluhnili vsem zvokom, ki jih ustvarja narava. O samih zvokih so se pogovorili in jih poskušali posnemati. Tako so s svojimi glasovi uprizarjali nevihto, veter, petje ptic, morje in gotovo še kaj, saj je prav v vsaki skupini delo nekoliko drugačno. V vsaki delavnici je bila tudi vzgojiteljica, ki se je tako posredno obogatila z novimi spoznanji, ki jih bo na svoj način prenašala v delo s svojo skupino. Te vzgojiteljice so podale tudi svoja mnenja.

zvoki narave 20150831 1613190741zvoki narave 20150831 1929730535
Slika 4 in 5: V borovem gozdičku so otroci prisluhnili zvokom narave in jih pod mentorstvom Petre Rančov tudi posnemali.

Vsi se strinjajo, da so tovrstne delavnice zelo dobrodošle, saj je v današnjem času vse preveč elektronike in dejavnikov, ki ne omogočajo celostnega razvoja sodobnega otroka. Otroci na delavnicah razvijajo tudi pozornost za stvari, ki jih sicer pri drugih dejavnostih, na primer pri ležanju na plaži, ne bi opazili.

Za glasbeno delavnico z naslovom Prepevanje ob kitari mentorice Veronike Kos ni bilo veliko zanimanja vzgojiteljev, kar nas je presenetilo, saj so vsebine najbolj izzvenele v zabavo. Tu otroci spoznavajo kitaro. Zven kitare dopolnjujejo tudi drugi naravni inštrumenti, saj se izdelujejo iz školjk, kamenja in vejic, ki jih nabirajo med sprehodom po obali.

Mediteransko rastlinje so otroci spoznavali na delavnici Lov na rastline pod mentorstvom Ane Ogrič in Petre Grmek. Udeleženci so rastline spoznavali z več čutili – okus, vonj, tip.

lov na rastline 20150831 1961292354
Slika 6: Udeleženki delavnice Lov na rastline opazujeta cvetočo sivko.

lov na rastline 20150831 1706466854
Slika 7: Dekleta spoznavajo tipične mediteranske rastline prek različnih čutil.

Otrokom, ki poleti vdihnejo življenje na Debelem rtiču, smo proti koncu njihovega dopustovanja ponudili tudi delavnico Spomini iz narave pod vodstvom Petre Grmovšek. Cilj delavnice je bil, da si otroci izdelajo spominek iz naravnih materialov. Delo je potekalo ob morski obali, kjer so sami nabirali material za izdelavo. Okolica izvajanja delavnice je bila prava učilnica v naravi, zato so med ustvarjanjem spoznavali še lego slovenskih obalnih mest, se spraševali, čemu služi mreža na klifu, ter ob oseki tu in tam odkrili rdečo morsko vetrnico.

raziskovanje in ustvarjanje ob morski obali 20150831 1940610361
Slika 8: Raziskovanje in ustvarjanje ob morski obali omogoča svojevrstno doživetje.

spomini iz narave 20150831 1099846507
Slika 9: Končni izdelki delavnice Spomini iz narave.

Z UMMI, zavodom za izobraževanje Koper, stremimo k temu, da bi bile delavnice kakovostno izpeljane.

Priprave mentorjev na delo so postopne: od izbora strokovnih vsebin, kar je odvisno od tudi njihovega predznanja in povezave s stroko, do pedagoške in materialne priprave delavnice, ki mora biti prilagojena sposobnostim in starosti otrok, pa do poizkusne izvedbe in subjektivnega poročila o izvedbi.

O vrednotenju in zadovoljstvu z izvedeno delavnico so naši mentorji na koncu povprašali tudi vzgojitelje vodenih skupin, ki pravijo takole:

»Delavnica mi je bila zelo všeč in se mi zdi zelo poučna. Zabavno je, ker se vse dogaja v naravi in z materialom, ki si ga sami zberejo, pri čemer pa so bolj produktivni in unikatni, ker vsak dela na svoj način.« Despina Ralevska

»Delavnica mi je bila izredno všeč, saj je bila prava popestritev letovanja. Spodbuja ustvarjalnost in otrokom omogoča, da sami ustvarijo izdelek, ki jim bo ostal kot lep spomin na preživete počitnice. Všeč mi je bila izvedba in dobro pripravljen material (dovolj lepil). Hvala!« Ema Šavs

Mladi mentorji se na svojih delavnicah srečujemo z zelo različnimi skupinami, kar spodbuja tudi našo fleksibilnost in domišljijo, kako z različnimi pristopi uspešno izpeljati vsebine. Pravzaprav se v tem procesu učimo oboji – tako otroci kot tudi mladi mentorji in vzgojitelji.

Ti so ob koncu svoje delavnice najbolj zadovoljni s pogledom na nasmejane obraze, nepričakovanim objemom ali pa morda s podarjenim koščkom školjke.

Avtor reportaže: Petra Grmovšek

za
UMMI, zavod za izobraževanje Koper

 

Sofinancerji

MIZSUM

Kontakt

UMMI, zavod za izobraževanje Koper
Sončna ulica 17, p.p.838, 6103 Koper

telefontel./fax: +386 (0)5 62 88 620 
gsm: +386 (0)31 316 221
email: marija_ksenija@t-2.net